ASPECTE LEGISLATIVE IN ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA
       
             Exista foarte multe rapoarte īn care furnizorii de servicii de sanatate au fost acuzati ca nu au oferit o īngrijire medicala corespunzatoare a pacientilor. Un conflict foarte frecvent  īntre activitatea medicala din sectia de terapie intensiva si lege poate aparea daca eforturile de resuscitare pentru un pacient care sufera stop cardio-respirator sunt ineficiente sau daca nu exista.

       Īn aproape toate cazurile care au ajuns la tribunal pacientii erau foarte batrāni sau cu boli terminale. Din nou, daca se presupune ca ofertantii de servicii medicale sunt responsabili pentru aceste incidente, se asteapta ca personalul medical sa fie expert īn tehnica resuscitarii sau sa fie agresivi īn abordarea problemei resuscitarii.

       De asemenea esecul de a transfera un pacient īn stare critica la un spital care putea sa-i ofere īngrijire adecvata este un alt exemplu de stare conflictuala. Daca o unitate medicala nu poseda resursele necesare pentru tratamentul unui astfel de pacient, si daca pacientul nu este transferat unei unitati care dispune de acestea, rezultatul poate fi fatal. Din perspectiva pacientului, medicul ar trebui sa hotarasca si sa efectueze transferul fara a se gāndi la interesele financiare personale sau ale spitalului.

       Obligatia de a dovedi vinovatia o are acuzatorul. Pe scurt, acuzatorul trebuie sa dovedeasca ca:
1.        inculpatul trebuia sa-si faca datoria fata de el,
2.        inculpatul nu si-a facut datoria,
3.        a suferit o ranire, pierdere, sau alta forma de paguba,
4.        exista o legatura cauza-efect īntre īncalcarea datoriei si paguba suferita.

Īncalcarea datoriei

               Din toate aspectele legii, cea mai īngrijoratoare lege pentru ofertantii de servicii medicale este legea "neglijentei". Neglijenta supune anumite persoane la riscuri inutile. Cānd o astfel de fapta se produce, un membru nevinovat al societatii este ranit ,decedeaza, sau sufera pagube materiale. Rezolvarea acestei situatii presupune despagubirea victimei, acesta fiind rezultatul pedepsirii celui neglijent.
          Conceptul de despagubiri civile pentru daune provine din legea britanica. Īn societatea feudala daunele sau micile ilegalitati care intrau sub incidenta legii erau pedepsite sever. Daca inculpatul era gasit vinovat, nu numai ca era obligat sa plateasca pārātului daune materiale, dar acesta era īncarcerat pāna cānd era platita o rascumparare, sub forma unei amenzi. Acest aspect al raspunderii pentru infractiunile din culpa a fost abolit īn 1697, lasānd aceste probleme pe seama instantelor civile.

       Cu toate acestea, de-a lungul timpului, distinctia dintre infractiunile comise cu intentie si cele din culpa a ramas un motiv de dezbateri aprinse. Diferentele dintre acestea doua au fost clarificate, si au fost alcatuite precedente dupa care ne ghidam si astazi. Perceptiile gresite care rezulta din acestea tind sa fie exacerbate de zvonuri si de opinii ale persoanelor ne-abilitate.
Majoritatea īntrebarilor care se pun īntr-un caz tipic de neglijenta pot fi adresate prin prisma datoriei. Īn aceste cazuri, datoria poate fi definita ca o obligatie, recunoscuta de lege, de a īndeplini un anumit standard de comportament si actiune.

                Desfasurarea unui proces care priveste neglijenta implica de obicei atāt chestiuni de lege cāt si chestiuni de realitate. Chestiunile legale sunt lasate la latitudinea judecatorilor, pe cānd chestiunile care tin de realitate sunt lasate pe seama juriilor.
Aceasta distinctie dintre chestiunile legale si cele care tin de realitate este arareori clara. O regula empirica generala spune ca daca persoane rezonabil de inteligente nu pot trage aceeasi concluzie, chestiunea trebuie lasata pe seama unui juriu. Altfel, problema ramāne a judecatorului.

Cānd un acuzat oarecare si-a īncalcat obligatiile fata de acuzator prin aceea ca nu i-a acordat īngrijiri medicale conforme unui standard de īngrijiri medicale este considerata de obicei o chestiune de realitate, lasata pe seama unui juriu.

Juriul va fi instruit sa analizeze actiunile acuzatului, sa le compare cu datoria pe care acesta o avea fata de pacient, si sa determine daca acuzatul si-a īncalcat obligatiile. Ca īn toate cazurile de īncalcare a legii acuzatorul trebuie sa dovedeasca toate aceste lucruri.

Daunele

Obligatia de dovedire a vinei de catre acuzator se reduce la dovedirea pagubelor sau daunelor. Presupusa īncalcare a unor chestiuni tehnice nu poate rezulta īn acordarea de despagubiri catre acuzator, decāt daca exista dovada producerii unor pagube sau daune. Deci, neglijenta de una singura nu poate conduce la un verdict favorabil acuzatorului. Trebuie ca aceasta sa aiba ca rezultat producerea unei pagube.

Spre exemplu, pot fi ridicate īntrebari despre un medic sau asistenta care este un incompetent notoriu īntr-o anumita procedura medicala sau chirurgicala. Lipsa īndemānarii, de sine statatoare, nu va rezulta īntr-un verdict favorabil acuzatorului fara dovada unei daune produse de chiar lipsa de īndemānare. Deci, cu suficient noroc si cu o supraveghere atenta si ajutor din partea colegilor, o persoana fara īndemānare poate scapa de raspundere īn ciuda unei "performante" absolut revoltatoare. Īn mod similar, o actiune de omitere va produce raspundere legala numai daca va avea ca rezultat o dauna.
             Īn final, acuzatorul trebuie sa dovedeasca clar o legatura cauzala īntre īncalcarea obligatiilor si producerea unei daune sau pierderi. Spre exemplu se ridica īntrebarea urmatoare: decesul unui pacient cu stop cardio-respirator īn ciuda eforturilor medicilor este datorat lipsei talentului medicilor sau existentei unor conditii medicale preexistente ?. Si daca resuscitarea a fost facuta ca la carte, se poate garanta o recuperare completa ?.
       Īn cazurile care implica rani sau afectiuni preexistente, īncercarea acuzatorului de a dovedi legatura cauzala se dovedeste a fi oneroasa, situatie care se bazeaza pe numarul mic de cazuri solutionate care se refereau la o resuscitare defectuoasa. Dar se ridica si o alta problema, dovedirea legaturii de cauzalitate īn cazul altei probleme, īn speta leziunea maduvii spinarii. Cānd paralizia rezulta īn urma unei rani si ia nastere un proces, acuzatorul trebuie sa dovedeasca ca omisiunile din partea acuzatului au condus la daune.
       Īn majoritatea acestor cazuri, este greu pentru acuzator de a contraacara posibilitatea ca dauna sa fie produsa de un incident anterior, spre exemplu un accident de automobil.


Metode de aparare

O metoda de aparare care poate fi invocata de un acuzat pentru a preveni un verdict defavorabil este ideea ca alti factori au contribuit la neglijenta. Aceasta teorie presupune ca acuzatorii ar trebui sa fie la fel de prudenti īn actiuni ca si acuzatii. Īn acelasi timp cu conceptul de factori care contribuie la neglijenta s-a dezvoltat si conceptul de neglijenta comparativa. Īn  statele care au adoptat acest concept, tribunalele tind sa acorde despagubiri banesti īn raport cu gradul de vina al fiecaruia.
Alta strategie de aparare, cunoscuta sub numele de asumare a riscului, poate fi aplicata īn urmatoarele situatii:
"        acuzatorul, īnainte de producerea evenimentului, a fost de acord cu  absolvirea acuzatului de obligatii, adica si-a asumat riscul de a suferi rani sau daune din cauza eventualelor omisiuni ale acuzatului
"        acuzatorul, cunoscānd riscurile, a intrat īn relatie cu acuzatul.
"        acuzatorul, fiind la curent de riscurile create deja de acuzat, continua sa doreasca colaborarea cu acesta.

       Īn anii trecuti, cel mai des ca raspuns catre organizatiile furnizorilor de sanatate, legislativele locale au īncercat sa creeze anumite statute de imunitate pentru anumite clase de furnizori de servicii medicale. Aceste statute, cunoscute impropriu sub denumirea de "legea bunului samaritean", constituie o metoda de aparare suplimentara care poate fi invocata de acuzat

       In multe tari, au fost stabilite anumite imunitati īmpotriva raspunderii civile. Spre exemplu, guvernele, societatile de caritate si judecatorii erau absolviti de raspundere din motive de politica.

       Spre deosebire, īn prezent, imunitatea societatilor de caritate nu mai exista, iar imunitatea guvernamentala mai exista doar īntr-un numar foarte mic de jurisdictii. Au fost invocate multe motive pentru a justifica aceste moduri de imunitate, unul dintre ele fiind acela ca acum exista asigurarea de raspundere civila īn anumite arii de activitate pentru a proteja entitatile anterior imune īn cazul proceselor penale si civile.

       Īn acelasi timp, īn ultimul deceniu, statele au adoptat legi proprii care absolvesc de raspundere anumite persoane din serviciile de urgenta pentru situatiile ordinare.

       Lipsa acestor protectii este īnsa cel mai periculos aspect al legilor respective. Nu a existat o baza solidacare sa justifice modificarea legilor care privesc neglijenta, procesele īmpotriva unitatilor medicale au fost rare, iar solutionarea unor astfel de cazuri este aproape inexistenta.

       Aceste consideratii īi īndreptatesc pe somitatile īn drept sa creada ca aceste legi sunt un fel de placebo politic, si nu au aproape nici o valoare pentru cei care doresc sa se apere īmpotriva proceselor legate de neglijenta.

Consimtamāntul

Īn anumite cazuri s-a pus problema asupra dreptului pacientilor de a refuza īngrijirea medicala si de posibila raspundere legala a personalului medical care ar dispune tratarea fortata a acestora.
"        Consimtamāntul pentru īngrijirea medicala poate avea doua forme: expres si implicit. Forma expresa e data de actiuni, cuvinte sau autorizatie scrisa din partea pacientului, pe cānd
forma implicita este presupusa atunci cānd pacientul nu poate din motive psihice sau este inconstient.

Este dreptul oricaruia de a fi stapān pe propriul corp.
Acest drept include dreptul de a refuza īngrijiri medicale, chiar si atunci cānd viata este īn pericol. Nu exista īnsa ghiduri, protocoale sau norme care sa determine rationalitatea pacientului care refuza īngrijirile. Īn mai mult de zece ani,in SUA nu a fost īnregistrata nici o plāngere din partea vreunui pacient care a fost tratat cu forta.
        Deci se poate trage concluzia ca este bine sa se opteze pentru tratament si tratarea la spital, chiar daca pacientul refuza acest lucru, īn cazul leziunilor care pun viata acestuia īn pericol. Īn California si alte cāteva jurisdictii, legislatia prevede proceduri pentru luarea īn custodie a indivizilor care prezinta un pericol pentru ei īnsisi sau pentru altii.  Acest tip de statut poate servi ca model si pentru alte jurisdictii care īncearca sa rezolve o problema medicala si legala comuna.
       Īn cadrul spitalelor, se face referire la un asa zis consimtamānt īn cunostinta de cauza. Aceasta cerinta legala recenta impune personalului medical obligatia de a explica natura si gravitatea problemelor medicale pacientilor, procedurile medicale si chirurgicale propuse, si riscurile tratamentului.
       Pacientilor trebuie sa li se dea ocazia sa puna īntrebari si sa primeasca informatii despre toate acestea īnainte de a decide daca accepta sau nu tratamentul. Chiar daca o astfel de politica nu a fost impusa si situatiilor ce au loc īn afara spitalului, ramāne o posibila cerinta īn anumite situatii.
Institutiile publice de asistenta medicala, sub patronaj guvernamental, au obligatia legal statuata de a acorda īngrijire medicala īntr-un numar mare de situatii, inclusiv urgente. Spitalele private n-au vreo obligatie legala īn acest sens, dar exista principiul legal de a asigura macar primirea si tratamentul initial īn urgente.

       Multe state americane acorda licenta de functionare spitalelor, chiar si celor private, īn masura īn care dispun de o unitate speciala de tratament acut pentru urgente. Exista prevederi de scutire de la plata impozitelor acordate spitalelor, cu conditia ca ele sa mentina unitatile de urgenta public - functionale, dar aceste spitale pot refuza pacientii care nu isi platesc asigurarile medicale sau care nu pot plati pentru īngrijirea ce le-ar fi acordata.

Īngrijirea gratuita sau la costuri reduse exista stipulata īn legile de finantare a spitalelor federale; volumul de īngrijire īncadrabil īn aceste prevederi e īnsa limitat.


Raporturile stat-individ

       Rolurile si obligatiile statului sunt exercitate īn sens protector pentru individ si īn sens protector pentru societate. Posibilitatile interventionale sunt complexe, plecānd de la cazurile īn care individul nu-si mai poate asigura protectia si devine astfel raspunderea statului, pāna la instituirea carantinei acolo unde e cazul. Educatia medicala generala revine tot statului.
               
Īn toate problemele implicānd sectorul medical, guvernul īsi sprijina autoritatea pe legi, īntarite de suportul politiei. Politia e autorizata sa intervina īn situatii diverse, avānd posibilitatea legala de a dispune efectuarea de teste (serologice, urinare, respiratorii, tegumentare, invazive chiar, etc.).
               
Sistemul vehicularii informatiei presupune nivele diferite de comunicare, uneori implementāndu-se alteori  disconsiderāndu-se caracterul confidential, functie de situatie, modul de comunicare fiind exact specificat īn Codul de Etica Medicala al AMA (American Medical Association).


Despre anestezie

Aspecte legale in A.T.I.

Aspecte etice in practica medicala

Stresul acut si cronic in anestezie

Hipertermia maligna